T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
OSMANİYE / MERKEZ - Dervişpaşa Anadolu Lisesi

Derviş Paşa Kimdir?

paşa

15-08-2023DERVİŞ İBRAHİM PAŞA

(Lofça 1817 - İstanbul 1896)

       Çeşitli askeri görevlerde bulunduktan sonra Müşirliğe yükseldi(1862). Karadağ ayaklanmasında Türk kuvvetlerinin İşkodra´ya girmesini sağladı. Başarılarından ötürü Yanya Valisi oldu. 4. Ordu Müşiri olarak Suriye´ye gönderildi. Kozan harekâtını başarıyla yöneterek Kozanoğlu´na boyun eğdirdi (1865). Bosna Valiliğine, bir süre sonra bahriye nazırlığına getirildi. 1877-1878 Türk-Rus Savaşı´nda Batum limanını ateşkese kadar başarıyla savundu. Savaştan sonra Diyarbakır ve Selanik Valiliklerinde bulundu. Yeniden Bahriye Nazırı, ardından Serasker Kaymakamı ve Serasker oldu. Özel bir görevle gönderildiği Mısır´da Arabi Paşa olayıyla ilgilendi. Rumeli orduları komutanıyken öldü.

 Osmaniye ve Derviş Paşa

       Osmanlı Devletinin XIX. yy.ın son çeyreğinde merkezi otorite tamamen bozulmuş Osmaniye ve çevresinde asayişi yeniden sağlamak ve aşiretleri itaat altına almak amacıyla Derviş Paşa komutasında Fırka- İslâhiye adı altında bir birlik görevlendirilmiştir.

       Derviş Paşa önce Hatay ve çevresini iskân etmiş daha sonra da Osmaniye ve çevresine gelerek yöredeki aşiretleri Hacı Osmanlı köyü ve civarına iskân etmiştir. "Yeni Vilayetler Nizamannamesi"ne göre 1866 yılında bu bölgedeki yerleşim birimi Osmaniye kazası olarak teşkilatlanmıştır. Bu kazaya Ulaşlı, Tecirli, Cerit, Karayiğit ve Ağyazı nahiyeleri bağlanmıştır. Osmaniye kazası bu şekilde Payas (Üzeyir) Cebel-i Bereket Sancağına ve o da Halep eyaletine bağlanmıştır. Payas Sancağı 1874'te Yarpuza taşınmış ve Osmaniye Cebel-i Bereket Sancağı adını almıştır. Osmaniye-Payas-Hassa-Bulanık-Bahçe ve Yarpuz Kazaları Cebel-i Bereket sancağına bağlanmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.05.2013 - Güncelleme: 15.08.2023 12:41 - Görüntülenme: 5452
  Beğen | 0  kişi beğendi